Mobiele WasstraatBevrijdingsfestival 2017

Ook dit jaar waren wij weer voor jouw online vrijheid op het Bevrijdingsfestival in Groningen. Deze keer stonden wij op het terrein Nieuwe Wereld met een heuze mobiele wasstraat. Op een ludieke wijze hebben wij geprobeerd bezoekers te informeren hoe ze hun mobiele privacy beter kunnen beschermen. De mobieltjes van festivalgangers die onze wasstraat bezochten kregen een goede schoonmaak:

Wachtwoorden schuimen

De beste privacymaatregel die je kan toepassen is een goed wachtwoord instellen op je mobiel, zodat anderen niet makkelijk bij je gegevens kunnen. En nee, de pincode 0000 is geen goed wachtwoord! Het was interessant om te horen welke redenen mensen geven voor de afwezigheid van een wachtwoord. Opvallend veel mensen gaven aan dat ze geen wachtwoord hebben, omdat ze in het uitgaansleven hun mobiel kwijtraken. Een mobieltje zonder wachtwoord geef vinders van de mobiel de mogelijkheid hun vrienden op te bellen. Zeer intuïtief, maar je vrienden kunnen ook jouw mobiel bellen in plaats van andersom. Andere bezoekers gaven aan dat een wachtwoord altijd zo'n gedoe is. Voor deze mensen gaven we het advies een tijd in stellen wanneer je mobiel weer op slot gaat. Zo hoef je niet altijd je wachtwoord in te vullen als je vaak je mobiel checkt.

Locatie boenen

Zowel Apple als Google tracken je locatiegeschiedenis. We lieten bezoekers zien hoe deze bedrijven constant kunnen bijhouden waar je bent geweest en hoe lang. Dit was vaak even slikken. Voor Google kan je dit ook online bekijken - zie Google's Location History. En als je een iPhone hebt, zie deze instructies. Deze instellingen zijn vaak gemakkelijk uit te zetten en zorgen voor een flinke verbetering van je privacy.

Updates spoelen

Ook al heb je je mobiel van buitenaf beveiligd met een goed wachtwoord, als je mobiel en je privacygevoelige apps niet up to date zijn kunnen buitenstaanders alsnog via de achterdeur binnenkomen. Houd je mobiel altijd up to date zodat lekken in de software weer worden gefixt. Veel bezoekers gaven aan dit belangrijk te vinden, maar geen tijd hiervoor te nemen. Zorg ervoor dat je automatische updates voor je mobiel hebt aanstaan. Dan vergeet je het ook niet.

Mobiel drogen

Tenslotte werd de mobiel van bezoekers letterlijk schoongemaakt. Met een fris blinkend scherm en wat kennis over privacy rijker was dit het einde van de wasstraat.

Voor ons was dit een toffe activiteit. Het was leuk om actief met anderen in discussie te gaan over privacy. Veel mensen zijn al op de hoogte hoe ze hun privacy kunnen beschermen en er zijn heel wat handige tips uitgewisseld. Wij bedanken Bits of Freedom en De Lopende Band voor het tot beschikking stellen van de mobiele wasstraat.

Wil je helpen bij dit soort activiteiten? Word vrijwilliger!

Festivalgangers bezoeken onze wasstraat