Bits of Groningen op Bevrijdingsfestival Groningen 2016

Nephtis Nieuws


Op 5 mei vieren we onze vrijheid. In Groningen vieren we dit onder andere in het Stadspark met het Bevrijdingsfestival Groningen. Een dag om genoeglijk te genieten van onze vrijheid, met een biertje liggend in het gras en een programma vol met muziek, kunst en theater.

5 mei is ook een dag om op een losse manier te bezinnen wat vrijheid voor jou betekent en om te realiseren dat vrijheid een kwetsbaar gegeven is. Daarom stond Bits of Groningen dit jaar voor het eerst met een stand op het Bevrijdingsfestival Groningen om mensen bewust te maken van hun online vrijheid.

WC-pot

We hebben gestreefd om op een ludieke manier bezoekers bewust te maken van vrijheid en privacy op het internet. Met de klassieke kreet “Niks te verbergen?” nodigden we mensen uit plaats te nemen op een wc-pot. De reacties op deze ongemakkelijke vraag liepen uiteen: veel mensen vonden dit een beschamend voorstel, al ging een enkeling sans gêne met gemak op het porselein zitten. Deze vraag leidde vaak tot leuke discussies en bewustwording over privacy op het internet. Tot hoever kun je gaan tot iets inbreuk is van je privacy? Gelukkig bleef de broek bij iedereen aan!

Hulp bij online privacy en vrijwilligers

We stonden niet alleen op het Bevrijdingsfestival voor dialoog, maar ook mensen te helpen hun vrijheid online beter te beschermen. Door middel van informatieve flyers en te vertellen over de online tool-box hopen we dat bezoekers beter op de hoogte zijn hoe je vrijheid ook online kan waarborgen. Daarnaast hebben we ook nieuwe enthousiaste voorvechters van internetvrijheid ontmoet die graag vrijwilliger wilden worden.

Al met al was het een geslaagde zonnige dag en we hopen volgend jaar weer opnieuw aanwezig te zijn. Misschien wel met de mobiele wasstraat die dit jaar op het Bevrijdingsfestival Amsterdam stond.

Ben je ook een gedreven Groninger die het tof lijkt volgend jaar hieraan mee te helpen? Word dan nu vrijwilliger!